ΚΕΦΙΡΚΕΦΙΡ

Προέλευση : Το κεφίρ ή ορός του γάλακτος είναι ένα παρασκεύασμα που μοιάζει με υγρό γιαούρτι. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Καυκάσου και συνηθίζεται να πίνεται στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής.Παρασκευάζεται παραδοσιακά από γάλα κατσίκας ή πρόβειο, μπορεί όμως να παρασκευαστεί και από γάλα αγελάδας. Προστίθεται στο φρέσκο γάλα η ειδική μαγιά, η οποία ζυμώνει τα σάκχαρα του γάλακτος και παράγεται το κεφίρ. Η λέξη κεφίρ προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη « keif » που σημαίνει «να αισθάνεσαι καλά», προφανώς από το αίσθημα που δοκιμάζει κανείς όταν το γευτεί. Ειναι προβιοτική τροφή υψηλής βιολογικής αξίας. Ως προβιοτικά ορίζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν καταναλώνονται ασκούν ευεργετική επίδραση στην υγεία τού ανθρώπου πέραν της διατροφής. Οι κυριότεροι μικροοργανισμοί είναι βακτηρίδια τύπου Lactobacillus και streptococcus .Τα προβιοτικά αυτά βακτηρίδια συμβάλλουν στή διατήρηση της υγιούς ισορροπίας της μικροχλωρίδας του πεπτικού συστήματος και το προστατεύουν από εντερικά παθογόνα που προκαλούν γαστρεντερίτιδες, διάρροιες. έλκη στομάχου, ενισχύουν το αμυντικό σύστημα, προστατεύουν από αλλεργίες και έχουν αντικαρκινική δράση. Περισσότερες πληροφορίες για τα προβιοτικά στη διεύθηνση www . iama . gr / ethno

Σύνθεση : Η ποιοτική και ποσοτική ανάλυση του κεφίρ δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο (45%) σε κεφιράνη, έναν υδατοδιαλυτό πολυσακχαρίτη τύπου γλουκομαννάνης. Είναι, επομένως, χρήσιμο για την καλή λειτουργία του εντέρου, αφού συγκρατεί το νερό σ'αυτό και διευκολύνεται η προώθηση των κοπράνων. Εκτός αυτού ελατώνει και την απορρόφηση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων από το έντερο.

Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με κυριότερο το ασβέστιο σε μορφή βιοδιαθέσιμη, έτσι ώστε καθίσταται το κεφίρ ένα σοβαρό βοήθημα στην οστεοπόρωση και οστεομαλάκυνση.

Το κεφίρ είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σε βιοτίνη (βιταμίνη Η) που έχει σχέση με την προστασία του δέρματος και της γήρανσης, σε Β12 και σε μικρότερο ποσοστό σε βιταμίνες Β1, Β2 και Β6.

Τέλος, περιέχει (4%)λιπαρά, (34%) πρωτείνες και ένα υψηλό ποσοστό (5.6%) διακλαδωμένων αμινοξέων (ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη), τα οποία έχουν σχέση με τη σύνθεση των πρωτεϊνών στους μύες. Τα διακλαδωμένα αμινοξέα είναι κάτι το σπάνιο στις περισσότερες τροφές μας και το γεγονός ότι είναι απαραίτητα για την καλή και φυσική κατάσταση του οργανισμού, κάνει το κεφίρ τροφή υψηλής βιολογικής αξίας. Τα αμινοξέα αυτά διευκολύνουν τα χρησιμοποίηση των λιπών για την παραγωγή ενέργειας, αντί των σακχάρων, και κατ'αυτόν τον τρόπο διώχνουν το αίσθημα της κόπωσης που συνοδεύει πολλές φορές μία κακή διατροφή.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ρίχνετε την εναρκτήρια δόση (ένα κυπελλάκι κεφίρ) μέσα σε μισό λίτρο φρέσκο γάλα, ολόκληρο ή μερικώς αποβουτυρωμένο (μπλέ ή πράσινο). Το αφήνετε για ένα 24ωρο σε ζεστό μέρος για να γίνει η ζύμωση. (Το καλοκαίρι το αφήνετε απλά σε ένα δωμάτιο, ενώ το χειμώνα κοντά σε καλοριφέρ).

Μετά το σουρώνετε σε σουρωτήρι με μεγάλους πόρους (σουρωτήρι για μακαρόνια). Το υγρό που παίρνουμε το πίνουμε, το υπόλοιπο που μένει στο σουρωτήρι το πλένουμε με κρύο νερό της βρύσης και το ξαναρίχνουμε στο δοχείο και ξαναβάζουμε γάλα. Αυτό γίνεται καθημερινά. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεγαλώνουν, καταναλώνοντας μέρος του γάλατος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και η ζύμωση να γίνεται πιό γρήγορα. Στην περίπτωση αυτή είτε χωρίζουμε τους μικροοργανισμούς, είτε αυξάνουμε την ποσότητα του γάλατος, με γνώμονα πάντα τη γέυση ώστε να πίνεται ευχάριστα.

Στην περίπτωση που θέλουμε να διακόψουμε την παραγωγή, βάζουμε τους μικροοργανισμούς με γάλα στο ψυγείο. Εκεί διατηρούνται αλλά δεν αναπτύσσονται. Καλό είναι να τους επανενεργοποιούμε κάθε μήνα ώστε να μήν πεθάνουν.

Σημείωση
Τα σκευή που έρχονται σε επαφή με το κεφίρ θα πρέπει να είναι πλαστικά ή γυάλινα (κατά προτίμηση γυάλινα) και όχι μεταλλικά.

Ο καθαρισμός τους να γίνεται με απλό νερό βρύσης χωρίς απορρυπαντικά. Οι μικροοργανισμοί καλό θα είναι να μήν έρχονται σε επαφή με τα χέρια διότι αλλοιώνονται εύκολα.

 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΦΑΡΜΑKΟΠΟΙΟΣ

 
design and hosting by aboutnet design and hosting by aboutnet